Hijaluronske injekcije se koriste za neoperativno lečenje i čuvanje bolnih zglobova. Zovu se intraartrikularne injekcije što znači da se lek ubrizgava direktno u zglob. Ponekad se primenjuje ultrazvuk prilikom ove intervencije za što prezicniju apikaciju ovih injekcija.

Hijaluronska kiselina deluje kao izuzetan lubrikant. U prevodu hijaluronske injekcije "podmazuju" zglobove i oblažu "potrošene" pohabane površine. Tako omogućuju lakši i bezbolniji pokret. Najčešće se primenjuju za zglob kolena, mada se primenjuju i za zglob kuka, ramena, lakta i skočni zglob. Prednost ovakve terapije je što je davanje injekcija za koleno u zglob gotovo bezbolno i brzo. Efekat hijaluronskih injekcija zavisi prvenstveno od oštećenja zgloba i može trajati od nekoliko meseci do godinu dana.

Naša dva registrovana medicinska sredstva su Cartinorm injekcije i Cartinorm XL FORTE injekcije.

Opis

Cartinorm injekcije: (natrijum-hijaluronat) je 1.0% viskoelastični, sterilni i prozirni jednodozni rastvor za injekciju za zglobnu šupljinu.

Cartinorm injekcije XL FORTE: (natrijum-hijaluronat) je 2.5% viskoelastični, sterilni i prozirni jednodozni rastvor za injekciju za zglobnu šupljinu.

Sastav

Indikacije

Cartinorm® je indikovan za terapiju blagog do umerenog osteoartritisa kolena, kuka, ramena, skočnog i temporomandibularnog zgloba. Cartinorm® je takođe indikovan kao viskoelastični dodatak drugim sinovijalnim zglobovima.

Cartinorm® XL Forte je indikovan za terapiju blagog do umerenog osteoartritisa kolena, ramena i kuka.

Doziranje i način upotrebe

Cartinorm® treba ubrizgati u oboleli zglob najmanje 3, a najviše 5 puta u razmaku od po nedelju dana. Efikasnost terapije sa manje od 3 injekcije nije dokazana.

Cartinorm® XL Forte treba ubrizgati u oboleli zglob najmanje 1, a najviše 2 puta u razmaku od po nedelju dana.

Moguće je istovremeno lečiti nekoliko zglobova. Ukoliko je potrebno, serija tretmana se može ponoviti u razmaku od najmanje 6 meseci po terapijskom ciklusu.